Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun 28 Kasım’da Umman’a yaptığı ziyaret uzadı ve hem Belarus hem de Umman kayıtlarında aniden silindi. Dört gündür hiçbir resmi açıklama yapılmaması “Lukaşenko kayboldu” iddialarını güçlendirdi.
Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun Umman’a gerçekleştirdiği 28 Kasım tarihli ziyaret, planlanan sürenin dışına taşarak dört gün uzadı. Ancak bu süreçte hem Belarus hem de Umman makamlarından tek bir resmi açıklama gelmemesi, ziyarete dair kayıtların resmi platformlardan kaldırılması ve protokol eksiklikleri, ülkede ve sosyal medyada büyük bir belirsizlik yarattı.
Lukaşenko’nun Umman temaslarıyla ilgili ilk duyurular devlet medyası tarafından “çalışma ziyareti” olarak yapılmıştı. Fakat ziyaret başladıktan kısa süre sonra:
tüm bilgiler kayboldu.
Belarus liderinin ofisi dahil hiçbir resmi kurum sessizliği bozmadı.

Bilgi akışının tamamen kesilmesi üzerine sosyal medyada tartışmalar hızla büyüdü. Kullanıcılar ve muhalif medya şu iddiaları öne sürdü:
Muhalif kanallar ise doğrudan “Lukaşenko kayboldu” başlıkları attı.
Lukaşenko’nun Maskat’a inişi sırasında uygulanan protokol de tartışmaların odağında yer aldı.
Belarus muhalefetinin önde gelen isimlerinden Pavel Latuşka, Umman ziyaretinde:
gibi temel protokol adımlarının hiç uygulanmadığını söyledi ve durumu “absürd” olarak nitelendirdi.
Latuşka, Lukaşenko’nun bir devlet lideri gibi değil, sıradan bir heyet üyesi gibi karşılandığını belirtti.
Ziyaret öncesinde açıklanan gündemde:
yer alıyordu.
Lukaşenko’nun uçağı Umman’a indiğinde karşılayan tek isim, Umman Yatırım Otoritesi Başkanı Abdulsalam el Mürşidi oldu. Bu karşılamadan sonra ise tam bir sessizlik başladı.
Ne Belarus ne de Umman tarafı ziyaretin uzama nedeni, içeriği veya sonuçları hakkında tek kelime etmedi. Bu durum:
sorularını daha da güçlendirdi.
Gözler şimdi Minsk’te yapılacak resmi açıklamaya çevrilmiş durumda.
Kaynak: Haber Merkezi