Türkiye’de konkordato ilanları gıda sektörüne de sıçradı. 60 şehirde 400’den fazla mağazası bulunan Ekleristan Gıda Sanayi Ticaret AŞ, mali sıkıntılar nedeniyle konkordato talebinde bulundu ve mahkemeden üç aylık geçici mühlet aldı.
Son dönemde ekonomik baskılar nedeniyle artan konkordato başvurularına bir yenisi daha eklendi. Türkiye genelinde yüzlerce şubesiyle faaliyet gösteren Ekleristan Gıda Sanayi Ticaret AŞ, yaşadığı finansal sorunlar üzerine Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvurarak konkordato talep etti. Mahkeme, şirkete üç aylık geçici mühlet tanırken nihai kararın bu sürecin sonunda verileceği bildirildi.
Enflasyonun yükselişi ve özellikle merkezi bölgelerdeki kira artışlarının işletmeleri zorladığı bir dönemde Ekleristan da sıkıntı yaşayan firmalar arasına katıldı. Türkiye’nin birçok ilinde 400’ü aşkın mağazası bulunan şirketin franchise modeliyle hızla büyüdüğü biliniyordu. Ancak kira maliyetlerinin ciddi şekilde yükselmesi, markanın mali dengesini bozdu.
2020 yılında “Türkiye’nin eklercisi” sloganıyla yola çıkan Ekleristan, üretimini ve şube ağını genişleterek 27 çeşit ekler sunan yaygın bir tatlı zincirine dönüştü. Özellikle işlek lokasyonlarda açılan mağazalar başlangıçta büyümeyi desteklese de aynı bölgelerdeki kira fiyatlarının hızla tırmanması şirketin finansal yapısını sürdürülemez hâle getirdi.
Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, Ekleristan’ın yanı sıra Cevizden Gıda ve Snowland Taşımacılık’ın da yer aldığı bağlı şirketler için üç aylık geçici konkordato kararı verdi. Bu süreçte şirketlerin malvarlıkları korumaya alınırken, yeni icra ve iflas takipleri durduruldu. Sürecin sonunda mahkemenin nihai kararı açıklayacağı belirtildi.
Kaynak: Haber Merkezi