SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

4-C’Lİ PERSONEL ÇALIŞTIRMAK MODERN KÖLELİK

Yayınlanma:
ABONE OL
4-C’Lİ PERSONEL ÇALIŞTIRMAK MODERN KÖLELİK

Özelleştirme mağduru olan ve 657 sayılı kanunun 4-C maddesine göre kamuda istihdam edilen personel bugün birçok sorunla karşı karşıyadır. Ocak 2009 itibariyle Türkiye’de 21 bin 193 kişi 4-C kapsamında çeşitli Bakanlıklarda kısmı zamanlı olarak çalıştırılmaktadır. Bunlardan, Milli Eğitim Bakanlığında çalışan 4-C’li personel sayısı 10 bin 338’dir. 4-C’liler Milli Eğitim Bakanlığının en mağdur kesimini oluşturmakla birlikte büyük hak kayıplarıyla da karşı karşıyadır.

— 4-C’lilerin bir sonraki yıl görevine devam edebilmesi için her yıl yeni bir Bakanlar Kurulu Kararı yayımlanması gerekmektedir. Bu nedenle 4-C’lilerin iş garantileri yoktur. Sözleşmeleri 10 ayda bir yenilenmektedir. Kaderleri ise amirlerinin iki dudağı arasındadır. Amir istediği takdirde 4-C’li personelin sözleşmesini feshedebilir.

— 4-C’liler 600–700 TL’ye geçimlerini sağlamaya çalışmaktadır. Üstelik sözleşmeleri 10 ayda bir yenilendiği için 2 ayda maaş alamamaktadır. 4-C’lilerin maaşını bir yıla vurduğunuzda ellerine geçen rakam aylık 500 ila 583 TL arasındadır. Türkiye Kamu-Sen’in verilerine göre 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 2892 TL’dir. Yoksulluk sınırının bu kadar yükseldiği bir dönemde 4-C’liler resmen açlığa mahkûm edilmektedir. Hatta 4-C’li olarak istihdam edilen 10 kişi intihar etmiştir.

— 4-C’lilerin 2009 yılında maaşlarına sadece yüzde 4 zam yapılmıştır. Bir yıl temel alındığında bu zammın ne denli gülünç olduğu görülecektir. Hayatın giderek pahalandığı, krizin toplumun her kesimi vurduğu günümüzde, yüzde 4 zamla kimse mucizeler yaratılmasını beklememelidir.

— 4-C’li personel emeklilikte de büyük hak kayıpları yaşayacaktır. Emekli olabilmek için hizmet sürelerini doldurmaya çalışan bu insanların eline geçecek emekli aylığı geçimlerini sağlamaya yetmeyecektir.  

— 4-C’li personel 4 ay içinde 2 gün hasta olabilir, iki günden sonraki her hastalık günü için  maaşı üzerinden bedel ödemek zorundadır. Bu durum, 4-C’lilere hasta olmanın bile yasaklandığını ortaya koymaktadır.

— Parası olmayan 4-C’li personelin üç kuruşluk maaşıyla nasıl tedavi olması beklenebilir? 4-C’li personel kuş kadar maaşını tedavi masraflarına ayırınca elinde ne kalacaktır, ne yiyip, ne içecektir, çocuklarının masraflarını nasıl karşılayacaktır, ailesinin geçimini nasıl sağlayacaktır?

— 4-C’li personelin denge tazminatı, sosyal ve özlük hakları, tayin, terfi durumları yoktur. 4-C’lilerin statüleri belli değildir.

— 4-C’li personel yaptığı verilen görevi bitirene kadar çalışmak zorunda ve bunun için fazla mesai ücreti almamaktadır.

— Sendika üyesi olmak bile 4-C’lilere yıllarca çok görüldü. Türkiye Kamu Sen’in yıllarca verdiği mücadele sonucunda 4-C’lilere nihayet sendikalara üye olma hakkı alındı.

4-C’Lİ PERSONEL ÇALIŞTIRMAK MODERN KÖLELİK

4-C’liler günümüzün modern köleleri konumundadır. Ekonomik açıdan soykırıma tabi tutulan, kölelik zihniyetinin ürünü olan 4-C’li personel çalıştırma uygulaması, insan onurunu zedelemektedir. Siyasi iktidar bu insanları kaderleriyle baş başa bırakmış ve adeta “yaşayamıyorsan, öl” demiştir. Kadrolu çalışanlarla aynı işi yapan ve buna rağmen onların yarısı kadar maaş alabilen, hiçbir özlük ve sosyal hakka sahip olamayan, iş güvencesinden yoksun bu insanlar artık isyan etmekte ve köle olmayı reddetmektedir.

Ayrımcılık yapılan, hayat mücadelesinde yalnız bırakılan, adeta elleri zincirlenmiş, ayakları prangalanmış 4-C statüsündeki geçici personel, bir an önce kadroya geçirilmeli ve devlet memuruyla aynı şartlara sahip olmalıdır.

Çalışanına sahip çıkmayan, onların haklarını gasp eden, hor gören ve çalışanına zulmeden anlayıştan Hükümetin bir an önce kurtulmalıdır. Beceriksiz, basiretsiz, hak gaspına seyirci kalan, çalışanını mağdur eden bir zihniyet insan haklarından ve demokrasiden bahsedemez.

 

Bugüne dek sözleşmelilerin haklarına sahip çıkan, bu noktada sık sık yargı yoluna giden ve önemli kazanımlar elde eden Türkiye Kamu Sen, 4-C’lilerin de sonuna kadar yanında olacaktır. 4-C’liler için dün ve bugün hukuk mücadelesine giren Türkiye Kamu Sen, yarın da aynı kararlı tavrını sürdürecektir. 4 Şubat 2010 Perşembe günü üretimden gelen gücümüzü kullanarak bunu göstereceğiz. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 

Türkiye Kamu-Sen

  İstanbul İl Başkanı 

Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

author avatar
M. Hanifi Bostan

İlgili Haberler

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]

Dünyadan
07 Mart 2024
Kazancı, “Kerkük’teki Türkmenleri azınlık durumuna düşüren o imzalar”

Kerkük’teki Türkmenlerin Güneşte Eriyen Dondurma Misali Durumuna Düşürülmesinin Altında yatan imzalar. 03.03.2018 tarihli bu yazı,  2018 yılında Irak’ta gerçekleşecek Parlamento seçiminden tam bir ay önceki tarihi teşkil ediyor. Söz konusu yazıda,  dönemin ITC Başkanı Erşat Salihi ve dönemin ITC başkan yardımcısı Hasan Turan’ın (dönemin ITC yönetiminin bilgisi olmadan) katılımıyla Kürt ve Araplardan oluşan “Kerkük Komisyon”, […]

Dünyadan
25 Şubat 2024
Hicran Kazancı, “Bir Ağacı, Sapı O Ağacın Dalından Yapılan Baltayla Keserler”

12 Mayıs 2018 tarihinde, Irak’ta gerçekleşen parlamento seçimine, Kerkük noktasında Erşat Salihi başkanlığındaki Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Türkmen Cephesi Listesi adı altında seçime katıldı. Listedeki 2.aday, ITC yardımcısı Hasan Turan idi. Netice, Kerkük genelinde 1 milletvekili ITC kazandı. Başka bir ifade ile, Kerkük’teki ITC’nin etkisi tamamen kırıldı ve Kerkük üzerindeki inisiyatifi rakip partilere altın […]

Basında Kartal
17 Şubat 2024
Kartal halkının tercihi kim olacak?

Kartal’da adayların seçmeni etkileyecek en önemli projesi hiç kuşkusuz Kentsel Dönüşüm vaadleri olacaktır. Zira adayların seçmeni ikna edebilecek en etkili proje vaadi, barınma konusunda yapılması gerekenler binaların yenilenmesi yani depreme dayanıklı sağlam binalarda yaşama arzusu olacak. Kartal’ın komşu ilçelere oranla imar ve şehirleşme konusunda geri kalması Kartal halkını hem çok üzüyor, hemde bu seferki yerel […]