SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

TÜKODER, TÜNEL, OTOYOL VE KÖPRÜLERE YAPILAN AŞIRI ZAM DERHAL GERİ ÇEKİLMELİDİR

Yayınlanma:
ABONE OL

*ULAŞIM ALT YAPI HİZMETLERİ KAMU HİZMETİ OLARAK VERİLMELİDİR, ÖZELLEŞTİRME VE YAP İŞLET DEVRET MODELİ İLE ŞİRKETLERİN KÂR HIRSI ALTINDA VATANDAŞLARIMIZ EZİLMEKTEDİR.

*GEÇMEDİĞİMİZ TÜNEL, OTOYOL VE KÖPRÜLERİN PARASINI ÖDEMEK İSTEMİYORUZ

*BÜTÇEYE VE VATANDAŞA EK YÜK GETİRECEK OLAN AŞIRI ZAM DERHAL GERİ ÇEKİLMELİDİR.

   Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal tarafından yapılan açıklamaya göre;

    “Her zamanki gelenek bozulmamış Vatandaşlarımız yeni yıla gece vakti gelen zam haberleri ile girmiştir. Perşembenin gelişi Çarşambadan belli olmuştur. 2021 yılında da geçmiş yıllarda olduğu gibi yapılmış/yapılacak olan zamlar nedeniyle vatandaşlarımız yaşam mücadelesi verecektir.

       Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine ortalama %25 oranında yapılan zam sadece araçları olanları ilgilendirmiyor, Köprülere tünellere verilen dolar endeksli geçiş garantileri nedeniyle tüm vatandaşlarımızı ilgilendirmektedir. Zam gerekçesi olarak dolar kur farklı kaynaklı olduğunun kamuoyuna yansıması ise bir başka garabettir. Hani dolar ile işimiz yoktu, doların yükselmesi bizi etkilemiyordu, maliyet girdilerinde hiçbir artış olmayan mal ve hizmet satışlarında fahiş artışlara inceleme yapılarak ceza verilecekti. 83 milyon tüketici adına soruyoruz köprü ve otoyollarda verilen hangi hizmetlerin girdilerine fahiş artış gelmiştir de yüksek oranda zam yaptınız.

       Yap işlet devret yöntemiyle yapılan ve devletin dolar üzerinden yüksek geçiş garantisi verdiği köprülere enflasyon oranı üzerinde yapılan aşırı zam güçlü olan şirketlerin kasasını dolduracak güçsüz olan tüketicinin cebini boşaltacak geçiş garantisi nedeniyle hazineye ek yük getirecektir.  Yeni yıla girerken; harçlar, vergiler, doğalgaz, elektrik köprüler, otoyollar gibi yapılan zamlar nedeniyle alım gücü düşen vatandaşın dayanma gücü kalmamıştır.  

       Otoyollar ve köprülere yapılan zamlar ile İstanbul’un iki yakası birbirinden uzaklaştırılmış vatandaşların güvenli kaliteli ucuz ve zaman tasarrufunu sağlayan ulaşım hakkı engellenmeye çalışılmaktadır. Halkın güvenliği ve zaman kaybının önlenmesi ve trafiğin rahatlaması için yapılan yol ve köprüler yapılan aşırı zamlar ile yükselen fiyatlar nedeniyle yapılış amaçlarından uzaklaşmaya başlamıştır.

      Yap işlet devret modeli ile yapılan otoyollar, köprüler ve tüneller de  geçiş garantisi olması nedeniyle buralardan geçen tüketici, zamlı geçiş ve  farkın hazineden karşılanmasından dolayı  iki kez zamdan etkilenmiş olmaktadır.   

       Ulaşım sağlanması için gerekli alt yapı olan yol, köprü ve tünel gibi hizmetler bir kamu hizmeti olarak verilmelidir, özelleştirme veya yap işlet devret modelinden vaz geçilmeli mevcut sözleşmelerden geçiş garantileri kaldırılarak  Türk Lirasına çevrilmeli, ulaşım hizmeti ücretsiz sağlanmalıdır.

       Basına yansıyan verilere göre 2020 ilk altı ayı için sadece Osmangazi Köprüsü için hazineden  1 milyar 750 milyon liralık ödeme yapılmıştır. Bu ödeme Edirne’den karsa kadar köprünün resmini dahi görmeyen kişiler dahi köprü için ödeme yapan durumdadır. Kuzey Marmara otoyolunun hizmete açılan bölümleri için ise 1.4 milyar Tl işletmeci şirkete ödeme yapılmıştır.

Sadece bu rakamlar dahi yap işlet devret modelinin ülke ekonomisine uygun halkın çıkarına bir model değildir.

        Anayasamızın 172 maddesi   “Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder.” hükmü gereği devletin güçlü olan şirketlere karşı güçsüz olan tüketicileri korumalı ve yapılan zamları derhal geri çekmelidir.

İlgili Haberler

Genel
25 Nisan 2024
Meteorloji’den uyarı! 44 il için sarı kodlu uyarı verdi

Meteoroloji uyardı. 44 ile için Meteoroloji’den sarı kodlu uyarı geldi. “ Göz gözü görmeyecek” uyarısı. İşte detaylar… Meteoroloji Genel Müdürlüğü, çöl tozu için 44 ile sarı kodlu uyarıda bulundu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kuzey Afrika’dan gelen ve gelecek günlerde ülkemizde de etkisini gösterecek çöl tozları için uyardı. Meteoroloji’den 44 il için sarı kodlu uyarı geldi. Kuzey […]

Ekonomi
24 Nisan 2024
Bağ-Kur’lu ve taşeron işçiyle kademeli emeklilik bekleyenlere son dakika!

Bağ-Kur’lu ve taşeron işçiyle kademeli emeklilik bekleyenlere son dakika! Bağ-Kur’lular ve taşeron işçiler için haber geldi. TBMM’de (Türkiye Büyük Millet Meclisi) gündem yoğunken vatandaşı heyecanlandıracak torba yasada aşama kaydedilmeye devam ediyor. İşte detaylar… Meclis gündeminde çalışılan torba yasa kapsamında 55 maddeye onay geldi. Kabul edilen 55 maddenin yanı sıra bazı ek çalışmaların sürdüğü de biliniyor. […]

Ekonomi
24 Nisan 2024
Gram altın beklenenden erken 3.500 TL olacak! Altın kahini tarihi verdi

Gram altın beklenenden erken 3.500 TL olacak! Altın kahini tarihi verdi! Altın fiyatlarına dair beklentiler beklenenden erken gerçekleşecek. Altının 3 bin 500 TL’ye yılsonunda ulaşması beklenirken daha erken tarihte yükseleceği açıklandı. Uzman isim tarihi verdi. Güvenilir yatırım aracı olarak tercih edilen altın İran ve İsrail gerilimiyle birlikte agresif bir yükseliş gösterdi. Altın güvenli bir yatırım […]

Ekonomi
24 Nisan 2024
Kıdem tazminatlarına yeni düzenleme! Tazminatlar zamlı ödenecek

Kıdem tazminatı ödemelerine yeni düzenleme geliyor. İşten çıkan vatandaşlar kıdem tazminatı güvencelerini zamlı olarak alabilecek. İşte güncel kıdem tazminatına dair detaylar haberimizde… Sigortalı olarak çalışanların işten ayrılması ya da emekli olması durumunda yararlandıkları kıdem tazminatı ödemelerine dair güncelleme gerçekleştirilecek. 2024 yılında zamlanan ödemelere ikinci zammın ise Temmuz ayında gerçekleşeceği biliniyor. Peki, 2024 güncel kıdem tazminatı […]