SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

İNDER: 2021’de Birinci El Desteği Bekliyoruz

Yayınlanma:
ABONE OL

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi DURBAKAYIM, sıfır konut satışları konusunda özel faiz oranları uygulanmasını ifade etti.

Durbakayım, “Beklenen gerçekleşti ve tarihi sınır olan 1,5 milyon adetlik seviyede gerçekleşen satışla 2020’yi tamamladık. Bu rakam 2021 için bize umut verdi.

Sektörün tek başına bu rekor satışı tamamlaması çok zordu. Kamu bankalarının faiz desteği ile bu satışı gerçekleştik.

2020’deki faiz desteği yatırımcıya ve 2. El konut satışlarına yaradı. 2021’de benzeri bir destek ve teşvikin 1. El konut piyasasına verilmesini umuyoruz. Artan maliyetlerin desteğini alan bir fiyat artışının önüne geçmek için yapılması gereken en doğru stratejinin, 1. el arzını artırarak fiyat dengesi sağlamaktır diye düşünüyoruz.

Birinci Ele Özel Faiz: Merkez Bankası politikası, kısa vadede radikal bir faiz düşüşü beklenmemesi gerektiğini işaret ediyor. Ancak sektörün desteklenmesi ve deprem gerçeği altında risksiz konutların tabana yayılması için gayrimenkul alımlarında –özellikle 1. El- faizlerin düşürülmesini bekliyoruz.

Bunun yanı sıra faiz maliyetlerini minimuma çekecek olan ikincil piyasaların devreye girmesini; mortgage kredileri için yasal adımların atılmasını gerektiğinin altını çiziyoruz. 2021’de gerileyen döviz kuru ve güven katsayısı giderek artan makro veriler, yatırım amaçlı konut alacaklar için de yeni bir fırsat yaratacaktır. Tasarruflarını dövizde değerlendirenler yavaş yavaş güvenli limana girmeye başladı. Bu nedenle özellikle ikinci el konut satışlarındaki artışın temelinde tasarruf araçların arasında değişim olduğunu söylemek mümkün. Dövizden yeterli kar sağladığını düşünen yatırımcılar, yavaş yavaş gayrimenkule dönüş yapıyor.

Yabancı Satış Rekoru Bekliyoruz: Pandemi sürecinde uluslararası uçuşların olmaması, yabancı satışlarını da olumsuz etkilemesine rağmen 40,8 bin adetlik satış oldukça iyi bir seviye. 2021’de bu rakamı 50 bin seviyesinin üzerine taşımalıyız. 2021’in ikinci çeyreğinden itibaren yabancılara satışın tekrar hız kazanacağına ve 50 bin seviyesine ulaşarak yeni bir rekor kırılacağına inanıyoruz. Çin ve Hindistan’ın Türkiye’ye ilgisinin artarak devam edecek olması ve fiyatların döviz bazında çok ucuz olması, bu beklentimizi güçlendiriyor.

Proje Konseptleri Değişecektir: Sonuç olarak konut içinde bulunduğumuz yılda konut talebindeki tercihlerin artık daha spesifik olacağını düşünüyorum. Pandemi nedeniyle çalışma hayatının evden yapılmaya başlanması, sektörümüzün de buna yönelik tasarım ve projelendirme detaylarında köklü değişiklikler yapmasına neden olacak; yeni, nitelikli, müşterilerin değişen ihtiyaçlarına da cevap verecek, sağlıklı yaşam alanlarının talep göreceğini ve bunun yeni projelerle destekleneceği bir yıl olacağını düşünüyoruz.  

İlgili Haberler

Ekonomi
18 Mart 2024
1990-1996 ve 2010 Sonrası İçin Emeklilik Hesaplaması: Yaş ve Prim Günü Tablosu Değişti

Erken emeklilik hesapları değişti. SGK girişi 1990-1996 ve 2010 Sonrası olanlar için prim gün tablosu sil baştan. Milyonlarca kişinin beklediği yeni erken emeklilik düzenlemeleri yolda. Özellikle EYT’yi kaçıranlar bu yeni fırsatlarla rahat bir nefes alacak. Çünkü yeni düzenleme ile EYT’de kapsam dışı kalanlar da yeniden kapsama alınacak. Bu sayede yaş ve prim günü de sil […]

Genel
18 Mart 2024
Migros indirimleri SIRA SIRA dizdi! 9 GÜN SÜRECEK dev kampanya

Migros’tan 9 gün sürecek dev indirim kampanyası geldi. Her şey yüzde 40 indirimde… Migros, müşterilerinin Ramazan ayını daha ekonomik geçirebilmesi için bir dizi indirim kampanyası başlattı. Haftalık indirimlerin yanı sıra, mart ayı sonuna kadar sürecek olan özel indirimlerle dikkat çeken Migros, pek çok üründe yüzde 40’a varan indirimler sunuyor. İşte 27 Mart’a kadar devam edecek […]

Ekonomi
18 Mart 2024
Emekliye Çifte Ödeme! Mart Sonuna Kadar 7500 TL + 2500 TL Ekstra Para Yatacak

Emekliye bir Mart ayı sürprizi daha geldi. Maaşa ek ödeme ay sonuna kadar hesaplara yatacak. Garanti Bankası, emeklilere yönelik dikkat çekici bir promosyon kampanyası başlattı. Bu kampanya kapsamında, belirli şartları yerine getiren emekli müşterilere toplamda 10 bin TL’ye varan promosyon ödemesi yapılacak. Bankanın resmi internet sitesinden yapılan duyuruya göre, emekli maaşını bankaya taşıyan ve belirlenen […]

Ekonomi
18 Mart 2024
16 milyon emekliye ödenecek! 31 Mart’a kadar başvuran 15.000 TL’yi bedavadan cebe indirecek

16 milyon emekliye ödeneceği açıklandı! 31 Mart 2024 tarihine kadar başvuran Emekli Sandığı ile SSK, Bağ-Kur emeklileri 15 bin TL nakit ödemeyi bedavadan ceplerine atacak. İşte emekliye 15 bin TL ödemenin detayları haberimizde… 2024 yılı emeklilere uğurlu gelmeye devam ediyor. Devletin sağladığı emekli maaş zammı, bayram ikramiyesi ödemeleri, maaşa ek ödemelerin yanı sıra bankalar da […]