SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Durbakayım, “KDV yükünün azalması, yeni projeleri tetikler”

Yayınlanma:
ABONE OL

İNDER (İstanbul İnşaatçılar Derneği)  ve TEKNİK YAPI Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi DURBAKAYIM

“KDV indirimi, bir yandan pandemi diğer yandan sınırlarımızın etrafında yaşanan savaşlar nedeniyle olumsuz etkilenen sektörümüz için iyi bir haber oldu. Sektörümüzün uzun yıllardan beri gayrimenkullerde uygulanan KDV oranlarında beklediği iyileştirme haberi, sektörümüz için moral kaynağı olmuştur. Bu sayede üzerinde taşıdığı KDV finansman yükü azalan sektörümüz, KDV iadeleri için harcadığı zaman ve emeği asli işine yöneltebilecek.

Yıllardan beri Afet Riski Altındaki Alanlarda 150 m2 sınırını 1 m2 dahi aştığında yüzde1 olan KDV oranının yüzde18 olarak uygulanması çok anlamsızdı. Sektörümüz, nihai tüketicinin yüzde18 KDV yükünün altına girmemesi için projelerdeki daire büyüklüğünün 150 m2‘yi geçmemesi için çok büyük uğraş veriyordu.

Yeni KDV düzenlemesiyle birlikte 150 m² altındaki daireler için arsa değerine göre uygulanan 3 kademeli KDV sisteminden, daire büyüklüğüne bağlı 2 kademeli KDV sistemi getirildi. Eski sistemde arsa değeri 1.000 TL’ye kadar olan projelerdeki 150 m²’den küçük dairelerin KDV’si yüzde 1;  arsa değeri 1.000 – 2.000 TL arasında olan projelerdeki dairelerin KDV’si yüzde 8, arsa değeri 2.000 TL’nin üzerinde olan projelerdeki KDV oranı ise yüzde 18 idi.  Riskli alanlarda (kentsel dönüşüm projelerinde) ise daire büyüklüğü 150m²’nin altındaki dairelerde yüzde 1 KDV uygulanırken, 150 m²’den büyük dairelerin tamamı için yüzde 18 KDV alınıyordu.

Yeni düzenleme ile birlikte Afet Riski Altındaki Alanlarda 150 m2’ye kadar olan dairelerdeki KDV oranının yüzde 1, bunun dışındakilerde yüzde 8 oldu. Her iki durumda da sadece 150 m2’yi aşan kısımlar için KDV’nin yüzde18 olarak uygulanması son derece adil bir çözüm olmuştur.

Diğer taraftan yüzde 18 KDV ödenerek alınan arazide geliştirilen projelerde, KDV’si yüzde1 olan gayrimenkul projeleri yapılabiliyordu. Bu da proje geliştirilmesinde büyük bir engel teşkil ediyordu. KDV oranının yüzde 8’e inmesi ile bu alanda da bir hareketlilik doğacaktır.

Sayın Reisicumhurumuzun, ticari gayrimenkullerde de yüzde18 olan KDV oranını yüzde 8’e, gayrimenkul alım satım vergilerinin de yüzde 2’den yüzde 1’e indirilmesi yönünde değerlendirme yapmasını beklemekteyiz. Gerek KDV oranlarının inmesi, gerekse alım satım vergi oranlarının azaltılması ile kayıt dışılık azalacak, böylece devletin topladığı vergilerin matrahları artmış olacağından geliri de artacaktır. Gayrimenkul Sektörü olarak, haksız rekabetin önlenebilmesi için tüm işlemlerin gerçek bedeller ile kayıt dahilinde olmasını arzu ediyoruz.

İlgili Haberler

Ekonomi
18 Nisan 2024
Başka markette bunlardan ucuzu yok! ŞOK 20 Nisan’da ucuzluk bombasını patlatıyor

ŞOK 20 Nisan aktüel katalog indirimleriyle ucuzluk bombasını patlattı. Başka markette bu ürünlerin daha ucuzu yok. İşte 20 Nisan 2024 ŞOK aktüel katalog indirimleri… En büyük market zincirlerinden birisi olan ŞOK, her hafta vatandaşlara çeşitli ürünlerde en uygun fiyatları sunuyor. Çok amaçlı dolaplar, tamirat için gereken araç gereçler, elektronik aletler, boya grubu gibi birçok ürün […]

Ekonomi
17 Nisan 2024
Uzman açıkladı: Yatırımcıları kaos bekliyor! Küresel çalkantı dolar ve altında yönü değiştirdi!

Altın ve dolardaki durama dair uzmanından açıklama geldi. Büyük bir kaos yatırımcıları bekliyor. Küresel çalkantılar altın ve doları ciddi etkileyecek. İşte altın ve dolardaki gidişata dair detaylar… Ülkemizdeki yatırımcılar küresel çapta yaşanan olayların piyasalara etkisini merak ediyor. Yaşanan gelişmelerle beraber yatırımlarını altın ve dolara yapan vatandaşlar gelişmeleri takip ederken uzmanlardan birer birer açıklamalar geliyor. Ünlü […]

Ekonomi
17 Nisan 2024
İhtiyacı olana 10.000 TL nakit! Tek şartı tutturan parayı kapıyor!

İhtiyacı olan vatandaşlara 10 bin TL nakit yatıyor. Tek şartı karşılayan vatandaşlar ödemeyi alıyor. İşte 10 bin TL nakit desteğine dair detaylar haberimizde… Ekonomik koşullar vatandaşların geçiminde ciddi sıkıntı yaşamasına yol açıyor. Maaşlarını yetiştirmekte zorlanan vatandaşlar acil nakde ihtiyaçları olduklarında nasıl çözüm bulacaklarını bilemiyor. Bu noktada 10 bin TL nakit desteği acil nakde ihtiyacı olan […]

Ekonomi
17 Nisan 2024
Promosyona gece duyurusu geldi: Emekli başka bankanın yüzüne bakmayacak!

Yapı Kredi Bankası’ndan gece duyurusu geldi. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’na emekli promosyon tutarını uçurdu. Emekliler başka bankanın yüzüne bakmayacak. İşte Yapı Kredi Bankası güncel emekli promosyon tutarı… Ülkemizde 4A, 4B, 4C’li emekliler için bankalardan 3 yıl kalma sözüne karşılıksız promosyon veriliyor. Emekli promosyon ödemeleri son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurusunun ardından yükseltildi. Kamu […]