SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Türkmenlerin Güvenliği Ticari Değil, Stratejik Amaçlı Olmalı

Yayınlanma:
ABONE OL

Konuyla alakalı yine, Kerkük doğumlu Irak Türkmen Cephesi’nin Kurucu Üyesi ve halen Yürütme Kurulu Üyesi de olan Dr. Hicran Kazancı’nın kaleme aldığı dikkat çeken yazısına yer vereceğiz.

2 Ağustos 1990 tarihinde, Saddam Ordusu Kuveyt’i işgal etti. Yedi ay süren işgal, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde alınan 661, 665, 668 nolu kararlar doğrultusunda, ABD önderliğinde 36 ülkeden oluşan koalisyon güçleri tarafından sona erdirildi. Köşeye sıkışan Saddam’a karşı gerek Irak’ın güneyinde, gerekse kuzeyinde ayaklanmalar başlatıldı. Kanlı bir şekilde ayaklanmaları bastıran Saddam rejiminden halkını korumak maksadıyla ABD tarafından ve Türkiye’nin rızasıyla Irak’ın kuzeyinde uçuşa yasak bölge olarak 36. paralel bölge belirlendi. Söz konusu bölge, Türkiye’deki NATO üslerinde bulunan savaş uçakları tarafından oluşturulan “Çekiç Güç” adı altında gözetilmeye başlandı.

Irak otoritesinden arındırılmış Erbil merkezli 36. paralel bölge, Kürdistan Yurtseverler Partisi (KYB) ve Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) tarafından yönetilmeye başlandı. Erbil üzerinde hakimiyet kurmak ve elde edilen gelirler dağıtımı konusunda yaşanan anlaşmazlıkların giderek derinleşmesi sonucu, KYP-KDP arasında (1994-1997) kanlı bir iç savaş başladı. KYB’nin üstünlük sağlaması karşısında KDP, çareyi Saddam ile işbirliği yapmakta buldu.

31 Ağustos 1996 tarihinde, Saddam Ordusu Erbil’e girdi ve Erbil’de faaliyet gösteren KYB siyasetçileri değil, önde gelen ve çok öncelere dayanan istihbarat çalışmaları ile belirlenmiş 36 Türkmen siyasetçi tutuklanarak idam edildi. Böylece, Irak’ın kuzeyindeki bölge, güçlü ve etkili bir Türkmen siyasi yapılandırmasından arındırılarak, altın tabakta Kürt siyasi hareketlerine sunuldu. Olayın ardından,  KDP ve KYB başta olmak üzere Irak’ın kuzeyinde faaliyet gösteren tüm Kürt siyasi fraksiyonlarını barıştırmak için ABD himayesinde başlatılan Washington Süreci sonuç verdi. ABD’nin yol haritası doğrultusunda Washington Süreci’nin gereklerini yerine getiren KDP ve KYB, güçlü Türkmen siyasi yapısından arındırılmış olan Kuzey Irak’ta, de-facto olarak “Kürt Devleti’nin” temellerini atmış oldular.

Yap-Bozu Tamamlayan Parça

2011 yılında, Arap Baharı çerçevesinde Suriye rejimine karşı halk ayaklanması başladı. Kanlı çatışmalara dönüşen ayaklanma, Rusya’nın askeri müdahalesiyle birlikte günümüze kadar devam eden karışık bir iç savaşa dönüştü. Suriye rejiminin yoğun baskısı altında yaşayan, vatandaşlık kimliğinden mahrum bırakılan Suriye kökenli Kürtlerin siyasi “temsilciliğini” yapan ve 2003 yılında kurulan PYD’nin, Suriye’de patlak veren ayaklanmaya öncülük yapacağı konusunda herkes hemfikirdi. Ancak PYD, rejim ile karşıtları arasında çıkan ve giderek şiddetlenen çatışmalar konusunda tarafsız olmaya özen gösterdi. Bir taraftan rejim ile işbirliği yaparken diğer taraftan da muhaliflerle koordineli çalışan PYD, rejime karşı muhalifler yanında yer alan bazı Kürt siyasetçileri tasfiye etti. IŞİD’in zuhur etmesiyle birlikte, IŞİD’e karşı “en iyi savaşan” yapı olarak, ABD başta olmak üzere Batılıların yoğun askeri ve maddi desteğini aldı.

Erbil’den Sonra Kerkük’teki Türkmen Siyasi Yapıyı Zayıflatma Planı

ABD Irak’ı işgal ettiğinde Kerkük ile ilgili özerklik planı hazırdı. Buna göre önce Kerkük’ün idaresinin Kürtlerin hakimiyetinde olmasına resmiyet kazandırılmak istenmiştir. Bu nedenle parlamentoda Kerkük için tahsis edilen 12 sandalyenin 6’sını Kürtlerin kazanması bu planın bir parçasıdır. Kerkük’te Türkmenlerin azınlığa düşürülmesinin ardından şehir Kürt hakimiyetine bırakılmak istenmiştir. Aynı zamanda ABD, Irak-Suriye sınırındaki kuzey bölgesini kaldırarak, Rakka, Haseke, Deyrizor, Kerkük, Telafer, Sincar, Erbil ve Süleymaniye’den oluşan tek bir bölge oluşturma amacındadır. Bu girişimin siyasi olduğu kadar Batının Rus enerjisine olan bağımlılığını kesmek ve Türkiye’nin Avrupa’ya enerji nakil konusundaki stratejik konumunu zayıflatmak amaçlı olduğu aşikârdır.

Türkmenler Güvenlik Şirketi Ayıbından Kurtulmalı

Kerkük’e tahsis edilen 12 sandalyenin 6’sını son parlamento seçiminde Kürtlerin kazanması ve Türkmenlerin azınlığa düşmesiyle ABD’nin söz konusu planının adım adım işlediği görülmektedir. Orta vadede, Kerkük merkezli Türkmen toplumun varlığı, Batılı ülkeler tarafından desteklenen PKK, PYD, Peşmerge ve Körfez Ülkeleri tarafından da desteklenen Arap Uyanış Konseyleri gibi ağır silahlılarla donatılan ve gerilla savaşı konusunda iyi eğitim gören yapıların kuşatması altında olacaktır.  Dolayısıyla, Kerkük’teki Türkmenlerin güvenliği, 3-5 kişiyi zengin etmekten öteye bir işe yaramayan, ticari ve rant amacı güden Sacır Güvenlik Şirketi gibi yapılara bırakılmamalı ve Kerkük Savunma Gücü de ciddi şekilde gözde geçirilmelidir. 

Dr. Hicran Kazancı

author avatar
Hicran KAZANCI
1995 yılında kurulan Irak Türkmen Cephesi (ITC)’nın kuruluşunda yer alan Kazancı, Türkiye’de eğitim gören Türkmen öğrencilerini bir çatı altında toplamak amacıyla Ankara Merkezli ITC Türkmeneli Öğrenci Birliğinin kurulmasında aktif rol aldı ve 1997 yılında kurulan Türkmeneli Öğrenci Birliğinin genel sekreterliğini yaptı.1997-2004 yıllarında, Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilciliğinde, eğitim sorumlu olarak görev alan kazancı, Türkiye’deki bazı resmi kurumların yeminli tercümanlığı yaptı. 2004’te Ankara’da kurulan Türkiye Ulusal Stratejik Araştırmaları Merkezi (TUSAM)’da Ortadoğu Masası Başkanlığı yaptı, Cumhuriyet Gazetesi ile TUSAM’ın ortak çalışmaları sonucu haftalık olarak yayımlanan Cumhuriyet Stratejisinde Ortadoğu ile ilgili 100’ün üzerinde yayınlanmış makaleleri bulunmaktadır.2005-2008 yıllarında, Kerkük merkezli ITC’nin Enformasyon, dışilişkiler koordinatörü ve başkanlık danışmanlığı görevini üstlenen Kazancı, 2008 yılında Washington’da gerçekleşen 6 aylık eğitim programına katıldı. ITC Dışilişkiler koordinatörü olan kazancı, 2010 yılında Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilci görevine atandı. 2011 yılında, ITC Dış ilişkilerinden Sorumlu Yürütme Kurulu üyeliğine seçilen kazancı, ABD/Boston’da gerçekleşen 3 aylık yoğun eğitim programına katıldı.ITC Türkiye Temsilci ve ITC Yürütme Kurulu görevini 2019 yılına kadar aktif bir şekilde yürüten kazancı, Irak Siyasi Partiler Kanununa göre ITC’nin hale resmî kurucu üyesidir.Dr. Hicran Kazancı aktif görevi boyunca Irak Türkmen meselesini Washington, Boston, New York, Lahey, Oxford, Brüksel gibi batılı kentlerde anlatmak için bir çok başarılara imza attı.

İlgili Haberler

Genel
16 Nisan 2024
Suyun içine birkaç damla aseton damlatın! Öyle bir işe yarıyor ki

Yer silme suyuna birkaç damla aseton eklenince, parkeler gıcır gıcır oluyor. Ev temizliğine devrim yaratacak o yöntem bulundu. Ev temizliğinde yeni bir yöntem keşfedildi! Aseton, genellikle tırnaklardaki ojeyi çıkarmak için kullanılan bir madde olarak bilinse de, parkeleri temizlemede de etkili olabiliyor. İşte bu kullanımın detayları… Aseton, asidik yapısı ile bilinen bir kimyasal madde. Tırnaklardan oje […]

Genel
16 Nisan 2024
Adana’da Sıcaklık Rekoru: Termometreler 39 Dereceyi Gördü!

Adana’da Nisan ayında termometreler 39 dereceyi göstererek sıcaklık rekoru kırıldı. Uzmanlar, sıcaklığın daha da artacağını ve 42 dereceye ulaşacağını öngörüyor. Adana, Türkiye’de yaşanan küresel ısınma etkilerinin en yoğun hissedildiği şehirlerden biri oldu bu Nisan ayında. Kentte ölçülen 39 derece sıcaklıkla yeni bir rekor kırıldı. Meteoroloji yetkilileri, bu sıcaklık artışının Afrika’dan gelen sıcak hava dalgaları nedeniyle […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kartal
16 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Kreş Öğrencilerinden Resim Sergisi

Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde hizmet veren 14 kreşinde eğitim gören kreş öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı konu eden ‘Sanatın Çocukları’ adlı resim sergisine imza attı. Minik öğrencilerinin yaptığı 55 eserden oluşan sergi gelenler tarafından büyük beğeni topladı. Kartal Belediyesi Fuaye Alanı’nda düzenlenen serginin açılışına Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i temsilen; Başkan Yardımcısı […]