SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

ÖMER ÜZEN; “RUSYA’NIN ELİNDEKİ GÜÇ: DOĞAL GAZ”  -“BİYOGRAFİ”

Yayınlanma:
ABONE OL

Doğal Gaz

24 Şubat 2022 günü patlak veren Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın yankıları çok kısa süre içerisinde küresel çapta yankıya dönüşmüştür. Yıllardır Rusya’nın Ukrayna üstündeki müdahaleleri daha önceleri bir tür soğuk savaş ve iç politika müdahaleleri şeklinde ilerlerken resmi anlamda aralarındaki askeri mücadelenin başladığı Şubat 2022 tarihi birçok otoritenin dahi beklemediği kadar sancılı ve uzun bir sürecin kapısını aralamıştır. Adeta bir dünya savaşına benzer şekilde taraflar ve taraftarların oluştuğu bu mücadelede elbette ki kaybeden sadece ve sadece sivil halk olmuştur. Bu mücadelenin beraberinde getirdiği küresel çapta büyük bir kriz peyda olmuştur. Doğal gaz krizi!

Kısaca doğalgaz adı verilen yanıcı madde %95 metan gazı az miktarda etan, propan atom, bütan ve karbondioksitten oluşan renksiz, kokusuz ve havadan da hafif bir gazdır. Özel yöntemlerle rezervlerden çıkarılan doğal gaz borular vasıtasıyla rafinerilere gelir ve işlenir. İşlemler sonucunda da havadan ağırlaştırılmış ve çürük yumurtaya benzer bir koku verilerek günümüzde gerek mutfak gerek sanayi endüstrisinde iyi bir yanıcı olarak kullanılmaktadır. Avrupa ve Türkiye için konuşmamız gerekirse evlerde kullanılan ocakların yakıtlarından araçlarda yakıp olarak kullanılan LPG yakıtına kadar işlenerek kullanılmaktadır ve önemli bir enerji kaynağıdır.

Savaşın Rus ve Avrupa Devletleri Arasındaki Diplomatik Etkileri

Savaşın getirdiği cepheleşme

 kaynaklı, çoğunlukla Ukrayna’nın NATO saflarına katılması münasebetiyle tabiri caiz ise dünya iki kutba bölünmüş durumdadır. Rusya’nın askeri müdahaleleri karşısında Avrupa devletleri ise Rusya üzerinde çeşitli ambargo politikaları ve yaptırım kararlarını peş peşe açıklamış ve Avrupa Birliği ülkeleri genel olarak ağız birliği etmiş durumdadır. Bu yaptırımların karşılığında Avrupa, Rusya tarafından doğal gaz restine uğramıştır.

Rus Doğal Gazı ve Avrupa

Avrupa uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre Avrupa’nın geçen yıl Rusya’dan ithal ettiği 155 milyar metreküp gaz, Avrupa’nın toplam gaz ithalatının yüzde 45’ini ve toplam gaz tüketiminin yüzde 40’ını oluşturduğu görülmektedir. Savaşın vermiş olduğu düzensizlik ve muamma, hava kaynaklı enerji arz-talep dengesinin güven kriterlerini etkilendiği, bu sebeple doğal gaz birim fiyatının yaklaşık olarak 10 kat artış gösterdiği bir durum yaşanmıştır.

Hangi Avrupa Ülkesi Rusya’dan Ne Kadar Gaz Alıyor?

Finlandiya, Estonya, Makedonya, Bulgaristan, Letonya, Sırbistan, Slovakya gibi ülkeler ortalama doğal gaz ithalatının %85 ini Rusya’dan karşılamaktadır. Tüm Avrupa için genel olarak her ülke ortalama doğal gaz ithalatının %45 ini Rusya’dan karşılıyor genel kanısı yanlış olmayacaktır. Bahsi geçen savaş sebebiyle doğal gaz depolarının dolum durumu hem tehlikeye girmiş durumda hem de maliyet açısından büyük külfetlerle karşılaşılması da an meselesidir.

 

BİYOGRAFİ: “ÖMER ÜZEN”

İstanbul’da ikamet etmektedir ve 7 yaşından beri bu şehirde yaşamaktadır. Kimlik yaşına göre 2 yaş büyütülerek okula kaydı yapılmıştır. Yani gerçek yaşı kimlik yaşına göre 2 yıl küçük olarak kayıt altına alınmış. Kendi ifadesine göre çocukluk döneminde okulu hiç sevememiştir ve ilgisinin yönü futbola dönük olmuya evrilmiştir. Çocukluk yıllarında futbolcu olmayı her ne kadar arzulamışsa da bu arzusunu yerine getirememiştir. Çocukluk döneminde Beşiktaş futbol kulübünün alt yapısında oynamıştır. Futbol hayatı, geçirdiği ayak kırığı sonucunda sona ermek zorunda kalmıştır.

Sonraki süreçte eğitim hayatına devamını sağlayarak günümüzde İşletme Yönetimi ve Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi bölümlerinde yüksek lisans öğrenim hayatına devam etmektedir. Araştırmacı ve yazarlık yapan Ömer Üzen politika ile de ilgilenmektedir. İnternet ve yazılım dünyasında da faaliyet yürütmektedir. Gıda mühendisi, iş girişimciliği gibi profil kimliklerine de sahip olan Ömer Üzen, bu dönemki seçimlerde CHP İstanbul 1. Bölge milletvekili aday, adaylığına mensup olduğu aşiretinin de mensupları tarafından bölgede desteklerini vereceklerini bildirmelerine rağmen yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle adaylıktan çekilmiştir. Kendi beyanına göre şu an herhangi bir siyasal partiye üyeliği bulunmamaktadır.

Boş zamanlarında ise futbol maçı oynamayı, deniz kenarında yürümeyi, film izlemeyi, gitar çalmayı ve şiir/şarkı dinlemeyi sevdiğini belirtmiştir. Şiir sanatçılarından Yılmaz Erdoğan ve Tuncel Kurtiz’i; ses sanatçılarından ise Sezen Aksu, Sıla Gençoğlu ve Gazapizm’i sevdiğini aktarmıştır.

İlgili Haberler

Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi
Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]

Basında Kartal
19 Nisan 2024
Kartal Belediyesi’nin Kreşlerinde 23 Nisan Coşkusu

Kartal Belediyesi’ne bağlı 14 kreşte eğitim gören çocuklar hazırladıkları gösterilerle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, minik öğrencilerin 23 Nisan coşkusuna ortak oldu. Çocukların günlerce emek verdiği gösteriler ayakta alkışlandı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında, Kartal Belediyesi’ne bağlı kreşlerde bir kutlama programı düzenlendi. Kartal […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]