SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Ekonomi

Eksik Primi Olan 1.1 Milyon Kişiye Piyango Vurdu! Prim İndirimi ile 5 Yıl Erken Emeklilik

Yayınlanma:
ABONE OL

Eksik pirimi olan 1.1 milyon kişi için erken emeklilik fırsatı çıktı. Tam 5 yıl erken emeklilik prim indirimi ile geliyor.

Prim eksiği olan milyonlarca vatandaş EYT‘yi kaçırmıştı. Erken emeklilik fırsatı elinden kaçan vatandaşlar devletten yeni düzenlemeler bekliyordu. Geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuda ilk sinyali vermiş Türkiye’nin emeklilik sisteminde büyük bir reform yapılacağını duyurmuştu. Büyük reformun ilk adımı küçük esnaf için atıldı. Eksik prim nedeniyle EYT‘yi kaçıran küçük esnafa beş yıl erken emeklilik fırsatı geldi. Prim indirimi düzenlemesi sayesinde BAĞ-KUR’lu çalışanlar artık 7200 primle emekli olma şansına sahip olacak. Bu sayede bağ kurlular erken emeklilik hakkını elde edecek ve yeniden EYT kapsamına girecek.

Milyonlarca kişinin erken emeklilik hayali var. Özellikle EYT düzenlemesi bu konuda vatandaşa umut olmuş çok sayıda kişi erken emeklilik dilekçesini vermişti. Ancak bazı kesimler erken emeklilik hakkını elde edemedi. Çünkü EYT kapsamında bağ kurlular için 9000 prim günü şartı aranıyordu. O sebeple de 1.1 milyon küçük esnaf erken emeklilik hakkını kaybetmişti. Nihayet beklenen düzenleme müjdesi geldi. Prim indirimi sayesinde bağ kurlulara erken emeklilik geliyor. Eksik pirimi olanlar 7200 prim düzenlemesiyle erken emeklilik hakkına sahip olacak. Peki 7200 prim son durum ne? Küçük esnafa erken emeklilik ne zaman çıkacak?

PRİM İNDİRİMİ VE 7200 PRİM SON DURUM NE?

Milyonlarca bağ-kurulunun büyük bir heyecanla takip ettiği prim indirimi düzenlemesinde sona gelindi. Yeni düzenlemenin TBMM tatile girmeden önce oylamaya sunulacağı öğrenildi. Genel kurulda yapılacak oylama ile SSK ve Bağ-kur prim eşitlemesi onaylanacak. Prim eşitlemesi çıkması durumunda bağ kurlu çalışanlar da SSK‘lılar gibi 7200 prim günü ile emeklilik hakkına sahip olacak.

TAM 1800 GÜN PRİM İNDİRİMİ İLE BEŞ YIL ERKEN EMEKLİLİK

Peki yeni prim indirimi düzenlemesi kimleri kapsayacak ve kimler erken emekli olacak. Aslında bağ kurlular için uygulanacak olan bu prim indirimi küçük esnafa yönelik düzenlendi. 9000 gün olan prim sayısı SSK’lılarla eşitlenecek ve 7200 güne düşürülecek. Yani 1800 günlük bir prim indirimi uygulanmış olacak. Bu durumda bağ kurlular 7200 günden beş yıl erken emekli olma fırsatına sahip olacak.

YENİDEN EYT KAPSAMINA GİRECEKLER

BAĞ-KUR’lu çalışanlar, 9000 gün prim sayısı nedeniyle EYT‘yi kaçırmıştı. Fakat bu düzenlemenin hayata geçmesi ile birlikte artık 7200 günden emekli olma şansına sahip olacaklar ve yeniden EYT kapsamına girecekler. Düzenleme TBMM Genel Kurulu’nda oynandıktan sonra kabul edilerek yürürlüğe girecek. Cumhurbaşkanının da imzalaması ile beraber Resmi Gazete’de yayınlanan düzenleme sonrası milyonlarca bağ kurlu emeklilik dilekçesini verecek.

author avatar
Merve Aydın

İlgili Haberler

Ekonomi
07 Temmuz 2024
Asgari Ücrete Ara Zam SON DAKİKA! Saat 13.30’da ‘Hayırlı Olsun’ Diyerek Duyurdu

Asgari ücret zammı son dakika gelişmesi. Milyonlarca işçi için hükumetten yeni adım geldi. Çalışanlara gelecek ara zam tarihi belli oldu. Asgari ücretli çalışan milyonlarca işçi için ara zam beklentileri devam ediyor. Temmuz ayında emekli ve memur maaşları artırıldı ancak asgari ücretle ilgili tartışmalar sürüyordu. Son günlerde hükumetten asgari ücret zammı için olumsuz açıklamalar yapılsa da […]

Ekonomi
07 Temmuz 2024
Emekliye EK ZAM Verilecek! Pazar Müjdesini Verdi: ‘Son Bir Hamle Olacak’

SGK uzmanı İsa Karakaş’tan emekliye Pazar müjdesi geldi. Maaşlara ek ücret ekleniyor. İşte detaylar… SGK Uzmanı İsa Karakaş, milyonlarca emekli için adeta nefes aldıracak Pazar müjdesini verdi. “Son Bir Hamle Olacak” diyen Karakaş, ek ücret açıklaması ile emeklileri sevince boğdu. Peki emekliye ne kadar ek ücret verilecek. Hangi emekliler ek ödeme alacak? İşte SSK ve […]

Ekonomi
06 Temmuz 2024
Yeni Zamlı En Düşük Emekli Maaşı! TBMM’den Açıklama

2024 yeni zamlı en düşük emekli maaşı son dakika. TBMM’den açıklama yapıldı. Kök maaş karmaşası bitti, yeni en düşük emekli maaşı belli oldu. Emekli maaş zammı için son dakika gelişmesi TBMM’den geldi. Bir süredir emeklilerin beklediği 2024 en düşük emekli maaşı ile ilgili son dakika haberi geldi. Peki yeni en düşük emekli maaşı ne kadar […]

Ekonomi
06 Temmuz 2024
Prim ve Yaş Hesabı Değişti! 2. EYT Kapısı Açıldı GELİYOR

Erken emeklilik için 2. EYT bekleyenler dikkat. Yeni emeklilik kapısı sonuna kadar açılıyor. EYT’yi kaçıranlar artık emekli olacak. Mart 2023’te çıkarılan yasa ile binlerce kişi emekli olurken, gözler ikinci EYT düzenlemesine çevrildi. Yeni düzenleme yaklaşık 1 milyon kişiyi doğrudan etkileyecek. Bu düzenleme ile birlikte prim eksiği nedeniyle EYT’de kapsam dışı kalanlar artık erken emekli olma […]