SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Ekonomi

Yeni EYT fırsatı Meclis’te! 50 Yaş Altı 3600 Primle Erken Emeklilik Geliyor

Yayınlanma:
ABONE OL

EYT’yi kaçıranlara yeni EYT fırsatı geliyor. 50 yaş 3600 primle erken emeklilik düzenlemesi tbmm’ye geldi.

50 yaş altı kişilere yeni EYT ile erken emeklilik geliyor. TBMM’ye sunulan yeni kanun teklifine göre sadece 3600 prim günü ödeyerek düzenlemeden yararlanmak mümkün. Peki yeni EYT kimleri kapsıyor? Yeni EYT düzenlemesi ne zaman çıkacak? Milyonlarca kişinin beklediği erken emeklilik düzenlemesine ilişkin son dakika detayları belli oldu. Mini EYT ile SGK girişi 1999 2008 arası olanlar emeklilik hayallerine kavuşacak.

SSK ve BAĞ-KUR’lu çalışanların erken emeklilik hayallerini hayata geçirecek olan düzenleme geliyor. Özellikle EYT’yi kaçıranlar yeni düzenlemeyle birlikte yeniden listeye giriyor. 50 yaş altı erken emeklilik fırsatları mini EYT ile onaylanıyor. Düzenlemenin meclisten geçmesi durumunda 50 yaş altı milyonlarca kişi emeklilik biletini alacak. Peki yeni erken emeklilik düzenlemesi kimleri kapsıyor? Yeni EYT ne zaman çıkacak?

TBMM’YE GELEN YENİ ERKEN EMEKLİLİK DÜZENLEMESİ

SSK ve Bağkur‘lu çalışanlar için yeni erken emeklilik düzenlemesi TBMM’ye geldi. Bu düzenleme erken emeklilikte bir çok avantajı da beraberinde getiriyor. Özellikle emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinde kapsam dışı kalan milyonlarca kişi bu düzenlemeyle emeklilik hakkına sahip olacak. Üstelik sadece 3600 prim günü yeterli oluyor. Kademeli emeklilik, kadınlarda ve erkeklerde 50 yaş altı erken emeklilik fırsatı sağlıyor. Üstelik bu yıl TBMM yasa teklifleri kabul edilene kadar tatil yapmayacak. Yani yaz aylarında bu düzenlemenin meclisten geçerek yasalaşması bekleniyor. Böylece milyonlarca kişide emeklilik dilekçesini verebilecek.

YAŞ VE PRİM GÜN SAYISI DÜŞÜYOR

Torba yasa maddeleri ile gelecek olan erken emeklilik düzenlemesi aynı zamanda bağ kur prim gün sayısına da indirim içeriyor. Özellikle yüksek prim nedeniyle EYT‘de kapsam dışı kalan bağ kurlular bu düzenleme sayesinde hem yaş indirimi hem de prim indirimi alacak. Bağ kurlulara yeni düzenlemeyle beş yıl erken emeklilik fırsatı sunulacak. Yine kademeli emeklilik sisteminde prim gün sayısı da 3600 ile 7200 arasında değişecek. Böylece bağ kurlular, yaş bekleme şartı olmadan yeniden EYT kapsamına girerek emeklilik hakkına sahip olmuş olacak.

MİNİ EYT PAKETİ KAPSAMA

Milyonlarca kişinin büyük bir heyecanla takip ettiği mini EYT paketinde kapsam ve detaylar da belli oldu. Mini EYT paketi içeriği şu şekilde:

Prim indirimi: Kademeli emeklilik olarak bilinen prim indirimi ile 3600 ila 5400 gün primi olanlara erken emeklilik.

Bağ kurlulara prim eşitlemesi: Bağkur prim eşitlemesi ile küçük esnafın emeklilik prim gün sayısının 7200 güne düşürülmesi.

Ev hanımlarına prim desteği: Ev hanımlarına isteğe bağlı sigorta yaptırmaları durumunda prim desteği verilmesi.

YENİ EYT NE ZAMAN TBMM’DEN GEÇECEK?

SSK’lı çalışanlar, Bağkur‘lu küçük esnaf, ev hanımları gibi gruplara erken emeklilik fırsatı getirecek olan yeni EYT düzenlemesinin meclisten geçeceği tarihte büyük bir merakla bekleniyor. Düzenlemeyle ilgili henüz kesin bir tarih verilmedi ancak son alınan kararla TBMM’nin bu yıl tatili yapmayacağı biliniyor. O sebeple en geç yaz aylarında yeni mini EYT düzenlemesinin kabul edilmesi ve yürürlüğe girmesi bekleniyor.

author avatar
Merve Aydın

İlgili Haberler

Ekonomi
07 Temmuz 2024
Emekliye EK ZAM Verilecek! Pazar Müjdesini Verdi: ‘Son Bir Hamle Olacak’

SGK uzmanı İsa Karakaş’tan emekliye Pazar müjdesi geldi. Maaşlara ek ücret ekleniyor. İşte detaylar… SGK Uzmanı İsa Karakaş, milyonlarca emekli için adeta nefes aldıracak Pazar müjdesini verdi. “Son Bir Hamle Olacak” diyen Karakaş, ek ücret açıklaması ile emeklileri sevince boğdu. Peki emekliye ne kadar ek ücret verilecek. Hangi emekliler ek ödeme alacak? İşte SSK ve […]

Ekonomi
06 Temmuz 2024
Yeni Zamlı En Düşük Emekli Maaşı! TBMM’den Açıklama

2024 yeni zamlı en düşük emekli maaşı son dakika. TBMM’den açıklama yapıldı. Kök maaş karmaşası bitti, yeni en düşük emekli maaşı belli oldu. Emekli maaş zammı için son dakika gelişmesi TBMM’den geldi. Bir süredir emeklilerin beklediği 2024 en düşük emekli maaşı ile ilgili son dakika haberi geldi. Peki yeni en düşük emekli maaşı ne kadar […]

Ekonomi
06 Temmuz 2024
Prim ve Yaş Hesabı Değişti! 2. EYT Kapısı Açıldı GELİYOR

Erken emeklilik için 2. EYT bekleyenler dikkat. Yeni emeklilik kapısı sonuna kadar açılıyor. EYT’yi kaçıranlar artık emekli olacak. Mart 2023’te çıkarılan yasa ile binlerce kişi emekli olurken, gözler ikinci EYT düzenlemesine çevrildi. Yeni düzenleme yaklaşık 1 milyon kişiyi doğrudan etkileyecek. Bu düzenleme ile birlikte prim eksiği nedeniyle EYT’de kapsam dışı kalanlar artık erken emekli olma […]

Ekonomi
06 Temmuz 2024
Emeklilerin Kök Maaşı SON DAKİKA! Yeni Gelişmeyi Açıkladı

Emekli kök maaş zammı güncellenecek mi? Canlı yayında açıklama geldi, kulis bilgisi duyuruldu. Temmuz ayında yüksek zam bekleyen milyonlarca emekli için %24.73’lük oran adeta hayal kırıklığı yarattı. Ayrıca emeklinin beklediği refah Payı da henüz açıklanmadı. Emekli maaşları ile ilgili tartışmalar devam ederken gazeteci Cem Küçük ve Fatih Atik canlı yayında kök maaşlarla ilgili önlemler açıklamalarda […]