SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kartal Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Ekonomi

TBMM’den Geçti: 45 Yaş Emeklilik Piyangosu Çıktı

Yayınlanma:
ABONE OL

SGK girişi 1999-2019 arası olanlar için 45 yaş emeklilik piyangosu resmen çıktı. 10 yıllık hizmet süresini dolduranlar 45 yaşında emekli olabiliyor.

Erken emeklilik, çalışanlar için beklenen en önemli fırsatlar arasında yer alıyor. TBMM’de yapılan yeni düzenlemeler sayesinde Milyonlarca kişi için emeklilik kapısı ardına kadar açılıyor. Sigorta giriş tarihine göre erken emeklilik fırsatları belli oldu. 45 yaş ve 10 yıl hizmet süresini dolduranlar hemen dilekçe vererek emeklilik biletini alıyor. Yeni erken emeklilik ile ilgili detaylar ortaya çıktı. Peki erken emeklilikte şartlar neler? Kimler erken emekli olabilir? Milyonların beklediği yeni erken emeklilik düzenlemesi ile ilgili detaylar haberimizde…

SSK ve bağ-kur’lu çalışanlar için emeklilik planlaması oldukça önemli. Ancak bir yandan da yeni düzenlemeleri yakından takip etmek gerekiyor. Türkiye’de son yapılan düzenlemelerle birlikte emekli olmanın şartları kesinleşmişti. Emekli olmak için sigorta giriş tarihi, prim gün sayısı, sigortalılık süresi, yaş ve cinsiyet büyük önem taşıyor. Milyonlarca çalışan SGK giriş tarihine göre emeklilik takibini e-devlet aracılığıyla kolaylıkla yapabiliyor. Ancak yaş şartını sağlamasına rağmen diğer emeklilik şartını sağlayamayanlar için yeni bir fırsat var. Yaştan emeklilik imkanı ile birlikte Milyonlarca kişi erken emekli olma fırsatına sahip oluyor. Peki yaştan emeklilik ne demek? Kimler Yaştan emekli olabilir?

YAŞTAN EMEKLİLİK İMKANI GELDİ

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren yaştan emeklilik, emeklilik için aranan diğer şartları taşıyamamasına rağmen yaşını dolduran kişiler için sunulan bir fırsat oluyor. SSK ve bağ-kurlu çalışanlar, bu yeni sistem sayesinde Prim gün sayısını tamamlamasa bile yaşını doldurmaları halinde emeklilik dilekçesi verebiliyor. Yaştan emekli olmak sigorta başlangıç tarihine göre farklılık gösteriyor. Ancak aranan şartlar arasında en az 10 yıllık çalışma süresini doldurmak ve 3600 gün prim ödemek yer alıyor.

Yaştan emeklilik sistemi sayesinde daha az prim ödeyerek daha erken yaşta emekli olma fırsatı var. Böylece SSK ve bağ-kur’lu çalışanlar uzun yıllar boyunca çalışmak ve beklemek zorunda kalmadan emeklilik hakkına sahip oluyor. Bu sayede daha erken emeklilik planlaması yapmakta mümkün hale dönüşüyor.

EYT’SİZ YENİ EMEKLİLİK FIRSATLARI

Eyt’yi kaçıranlar için de yeni emeklilik fırsatları var. Şu anda TBMM’de görüşmeleri devam eden iki önemli düzenleme bulunuyor. Bunlardan biri bağ-kurlular için prim indirimi Diğeri ise ev hanımlarına erken emeklilik fırsatları. Yapılacak olan yeni yasal düzenlemelerle birlikte bağ-kurlular için emeklilikte prim gün sayısı 7.200 güne düşecek. Böylelikle 1800 gün prim indirimi ile birlikte bağ-kurlular 5 yıl erken emeklilik fırsatı yakalayacak.

Ayrıca ev hanımları için de yapılan yeni düzenleme ile birlikte isteğe bağlı sigorta primi ödeyen ev hanımlarına devlet prim desteği sağlayacak. Ev hanımları Bu sayede her ay devletten prim desteği alarak daha erken yaşta emeklilik hakkına sahip olacak aynı zamanda prim ödemelerine de daha kolay bir şekilde yapma şansını elde edecek.

E-DEVLET EMEKLİLİK TABLOSU SORGULAMA

SSK ve bağ-kur’lu çalışanların İşe başlama tarihinden itibaren emeklilik planlaması yapması büyük önem taşıyor. Aynı zamanda yeni yasaların ve düzenlemelerim de Planlama için yakından takip edilmesi gerekiyor. Çalışanlar emeklilik planlaması yapmak için e-devlet’ten yardım alabilir. TC kimlik numaranız ve şifrenizle birlikte e-devlet girişi yaptıktan sonra SGK’nın sekmesi altında bulunan emeklilik bölümüne ulaşarak burada sigorta giriş tarihiniz, prim gün sayınız, sigortalılık süreniz ve tahmini emeklilik yaşınız gibi bilgilere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Böylece ne zaman emekli olacağınızı, emeklilik için ne kadar süreyle çalışmanız gerektiğini ve yeni yasaları da takip etmiş olacaksınız.

author avatar
Merve Aydın

İlgili Haberler